vragen van bezoekers

Hallo, op verschillende luxe broden van de Appie staat bij de ingrediënten sojagrut. Wat zou dat kunnen zijn? En is het ongezond? Soja ben ik in principe niet zo'n voorstander van? Bedankt!

Gut, nou ook al sojagrut?

Grut, wat een heerlijk oud woord is dat. Grut is een oude benaming voor gebroken graan, kleine stukjes dus. Vroeger gebruikte men grut van granen om daar pap van te maken door het bijvoorbeeld in melk te koken. Van gebroken graan kan je veel sneller een eetbare pap maken dan van hele graankorrels.

Sojagrut zijn dus gewoon kleine stukjes soja(boon). Sojagrut wordt in dit geval niet "in" het brood verwerkt maar als decoratie gebruikt. Na het vormen van het deeg wordt het even in een bak met sojagrut gelegd, het sojagrut blijft dan aan het deegstuk plakken. Daarna gaat het deegstuk het bakblik in.

Tijdens de narijs expandeert het deegoppervlak en daardoor wordt de afstand tussen de sojastukjes groter "en dat ziet er leuk uit". We verwachten dat bij Appie er geen handen aan te pas zullen komen, het sojagrut zal men gedoseerd op het deegstuk laten vallen terwijl deze op de lopende band voorbij schiet en daarna in het bakblik valt of met robothanden er in wordt gelegd.

Is sojagrut gezond?

Of sojagrut gezond is? Tja, wij zijn geen voedingsdeskundigen, maar gebruik je gezonde verstand. Soja is op zich een prachtig natuurproduct, maar aan soja is flink geknutseld door wetenschappers, genetisch gemanipuleerd zoals dat heet. Wanneer dit heeft plaatsgevonden dan hoort dit op de verpakking te staan, bijvoorbeeld "genetisch gemanipuleerde soja". Lees de ingrediëntendeclaratie op een product altijd nauwkeurig, als er geen genetisch manipulatie bij staat, dan mag je aannemen, dat het een natuurlijk product betreft.

En zoals altijd, je kan altijd stemmen met je voeten, of in dit geval met je handen. Kies als je het prettig vindt, een ander product. Of nog beter, koop geen brood maar bak het zelf! Voor informatie over het zelf bakken van brood ben je toevallig op de juiste webplek beland.

Veel plezier met bakken van je eerste brood en broodsmakelijk!


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

vraag het broodsmakelijk

populair

home­ >vraag het broodsmakelijk

laatste toevoegingen

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen