vragen van bezoekers

Ik ben een beetje in verwarring. In een gedeelte van de (overigens prachtige!) site stelt u dat je het gerezen deeg in bus in een koude (of 80 graden) oven zet en daarna de temperatuur laat oplopen naar ca. 200 graden. Op een ander gedeelte zegt u dat het brood in een voorverwarmde over moet worden gezet. Nu weet ik eigenlijk niet meer wat het beste is.

Vele wegen leiden naar de oven

Er zijn vele wegen die naar de oven leiden. In vrijwel ieder bakboek lees je "plaats het gerezen deeg in een voorverwarmde oven". Beroepsbakkers doen dat ook.

Maar, je kan gerust met een koude oven starten. Veel makkelijker. Duizenden broden hebben we zo gebakken. Krijgt het deeg nog een extra ovenrijs. Mogelijk moet je de rijstijd van de narijs iets inkorten, omdat vanaf het moment dat je de oven aanzet het deeg blijft rijzen.

Het grote voordeel, voor thuisbakkers, van "een koude start" is dat je de oven kan gebruiken voor het rijzen (dus als rijskast) én als oven. Je vormt je deeg, je plaatst het deeg in de iets voorverwarmde oven (handwarm) en je beneveld de oven met een plantenspuit om uitdroging van het deeg te voorkomen. Daarna geef je het deeg een narijs. Daarna, terwijl je het deeg in de oven blijft, zet je de oven aan en stel je de baktemperatuur en tijd in. Hoe makkelijk is dat?

Als je het deeg wil bakken in een voorverwarmde oven moet je het deeg "ergens" een narijs geven, maar niet in de oven terwijl dat juist een ideale rijstkast is. Natuurlijk zijn daar oplossingen voor, maar het deeg na het opmaken in de oven laten staan tijdens de narijs én bakken is wel héél erg makkelijk.

Meer informatie over het bakken van brood met een "koude start" treft je in dit artikel aan.

Dus, een brood bakken met een voorverwarmde oven of met een koude oven kan beiden, aan jou de keus!

Veel bakplezier en broodsmakelijk.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

vraag het broodsmakelijk

populair

home­ >vraag het broodsmakelijk

laatste toevoegingen