Wat is goed volkorenmeel?

pak volkorenmeel van de aeolus molen

Volkorenmeel is een beschermde productnaam die vastgelegd is in het warenwetbesluit meel en brood, kortweg broodbesluit genoemd. Vreemd genoeg verschilt de in houd van een pak volkorenmeel van leverancier tot leverancier enorm. Dus kwam bij ons de vraag naar boven, wat is nou goed volkorenmeel?

Wat is goed volkorenmeel?

Zijn veel grove bestanddelen in volkorenmeel nou goed of slecht? Daar zijn we zelf nog niet over uit. Hele grove delen, die je wilt uitspugen tijdens het eten van brood vinden we niet goed en als we dit in het meel tegenkwamen hebben we dat ook in het testverslag geschreven. Voor de rest geven we doorgaans geen mening over goed of slecht. We doen verslag van de hoeveelheid grove delen en je kan dat zelf in je keuze van het meel meenemen.

Bij tarwe en rogge vertegenwoordigen de zemelen ongeveer 18% van het meelgewicht. Dat is een houvast van de beoordeling van fracties. Maar pas op, een meelleverancier houdt bij het malen van bloem of gebuild meel zemelen over. Die fracties die hij toch over heeft kan hij gedeeltelijk toevoegen aan ander meel. Zo komen wij af en toe meel tegen waarbij op de verpakking volkorenmeel afgedrukt is maar waar wij sterk twijfelen of dit de inhoud wel recht aan doet. Een enkele keer komen wij zelfs, wat wij gekscherend, volkorenbloem tegen. Dat wordt verkocht als volkorenmeel maar ziet er uit als bloem waar grote fracties aan toegevoegd zijn om een volkorengevoel te geven.

Hoewel ongeveer 18% van de tarwekorrel uit zemelen bestaat betekent dit nog niet dat je dit ook na het zeven terug kan vinden. De molenaar kan de molen zo fijn afstellen dat vrijwel geen grove zemelen overblijven. Dus meel waarin weinig grove zemelen zitten hoeft nog zeker niet slecht volkorenmeel te zijn. We hebben dat zelf getest door tarwe zelf te malen op de fijnste stand. Van dat meel was het aandeel grove fracties vrijwel het laagst van alle geteste melen terwijl we 100% zeker weten dat dit puur volkorenmeel is, we hebben de tarwekorrels voor onze neus gemalen zien worden.

Op deze pagina tref je een overzicht aan van alle door ons geteste meelsoorten.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >graan >malen >meel

laatste toevoegingen

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen