Wat is patentbloem en waar gebruik je het voor?

pak patentbloem van albert heijn van 1 kg
patentbloem van Albert Heijn, 1 kg

Patentbloem is een wit poeder en wordt meestal in pakken van één kilogram verkocht. Patentbloem is gemaakt van gemalen tarwekorrels. Met patentbloem kan je onder andere lekkere witte broden bakken.

Hoe ziet het er uit?

Patentbloem heeft een witte kleur en lijkt wel heel fijne stof.

Waar wordt het van gemaakt?

Tarwekorrels worden eerst gemalen, dan krijg je meel. Dat heeft een grijs/lichtbruine kleur. Dat komt door de zemelen (het schilletje rond de tarwekorrel) die in het meel zit. Het meel wordt daarna sterk gezeefd waarbij de allerfijnste delen van gemalen tarwekorrels overblijven. Van het oorspronkelijke gewicht van de tarwekorrel blijft maar ongeveer 50% over aan patentbloem.

Het proces om patentbloem te maken is eigenlijk nog complexer, van de tarwekorrel wordt wordt alleen het binnenste gedeelte van de tarwekorrel gebruikt. Dit kan men alleen maken in een meelfabriek waar men werkt met walsen. Een traditionele graanmolen is niet in staat patentbloem te maken, maar wel tarwebloem.

In wat voor verpakking wordt patentbloem verkocht?

Meestal wordt patentbloem verkocht in pakken van 1 kg (1000 gram), hieronder een paar voorbeelden.

Wat kost patentbloem?

Bij de supermarkt kost patentbloem meestal 80 eurocent. Maar soms wordt het voor minder dan 40 cent verkocht zoals bij de Aldi en de Lidl. Bij de supermarkt of molenaar is ook patentbloem te koop voor meer dan een euro soms wel twee euro, maar de bakresultaten zijn niet beter dan het patentbloem van iets minder dan een euro. Bio-patentbloem dat gemaakt is van biologisch geteeld tarwe is meestal duurder dan een euro, maar meestal levert dit broden op met een wat lekkere smaak en geur en de gedachte dat je een brood eet van biologisch geteeld tarwe.

Waar kan je patentbloem kopen?

Patentbloem kan je kopen bij de supermarkt, bij molenwinkels en natuurlijk ook online.

Wat kan je er mee doen?

Je kan van patentbloem heerlijke witte broden bakken.

Hoe lang kan je patentbloem bewaren?

Als je patentbloem koel bewaard, bijvoorbeeld bij en temperatuur van 18° Celsius of (liefst) lager dan kan je het een ruim jaar bewaren.

Hoe kan je de bewaartermijn van patentbloem verlengen?

Hoe lager de temperatuur, hoe langer je het kan bewaren. Een andere mogelijkheid is om de zuurstof te verwijderen omdat die bij al het voedsel het verouderingsproces versnelt. Dit kan je op twee manieren doen. Door de bloem vacuüm te verpakken, maar dat vereist een speciaal vacuümapparaat. Die zijn te koop vanaf 90 euro. Nog beter is het om gebruik te maken van mylar zakken. In de mylar zak, die ondoordringbaar is voor lucht, doe je de bloem en als laatste voeg je een "oxygen absorber" toe. Dat is een zakje die zuurstof opneemt. Hierdoor kan je de bloem jarenlang bewaren.

Ik zie kleine beestjes in het patentbloem rondlopen, waar komen die vandaan?

Niet alleen in patentbloem maar in alle bloem en meelsoorten zitten eitjes van kleine diertjes. Die eitjes zitten in de tarwekorrel en komen zo in het meel en bloem. Als de temperatuur gunstig is, bijvoorbeeld rond kamertemperatuur, dan kruipen die kleine beestjes uit hun eitjes en gaan de bloem opeten.

Kan je patentbloem nog gebruiken als er kleine beestjes in rondkruipen?

Smakelijk ziet het er niet uit. Het idee dat die beestjes, weliswaar dood, straks in je brood zitten is niet zo prettig idee, maar je zal het niet zien en ziek wordt je er niet van. Ik zou het zelf niet gebruiken maar in de composthoop gooien, maar als je het toch wilt gebruiken schep dan met een lepeltje het bovenste gedeelte van de bloem uit het pak waar die beestjes zich meestal ophouden en gooi deze bovenste laag weg.

Geloof ons, zonder dat je het weet heb je in je leven al de nodige van deze beestjes opgegeten, of de eitjes van deze kleine schepsels van moeder natuur en daar heb je destijds niets van gemerkt.

Wat is het verschil tussen patentbloem en tarwebloem?

Patentbloem en tarwebloem lijken precies hetzelfde. Ze zijn beiden wit en zien er uit als fijn stof en worden beiden meestal verkocht in pakken van 1 kg. Patentbloem is meestal duurder dan tarwebloem. Van tarwebloem kan je ook een wit brood bakken, maar het bakresultaat is meestal (maar niet altijd) net iets minder en minder mooi dan met patentbloem.

Patentbloem wordt gemaakt van het middelste gedeelte van de tarwekorrel, daar zitten de beste eiwitten (gluten) in en daardoor bak je van patentbloem meestal betere broden. Tarwebloem is gemaakt van de hele tarwekorrel alleen is het buitenste deel van de korrel, de zemel, die bruin is, uitgezeefd. Doordat de meelfabriek meer tarwemeel overhoudt van graankorrels dan van patentbloem is dit tarwebloem meestal goedkoper.

Dat je van tarwebloem ook goede broden kán bakken (afhankelijk van de fabrikant) kan je zien in dit overzicht met foto's van witte broden die we van tarwebloem én van patentbloem hebben gemaakt.


publicatie: 20180327

aanpassing/controle: 20231004

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >bereiden >ingrediënten >bloem

laatste toevoegingen