Wegen ingrediënten

Niet alleen de professionele bakker maar ook de thuisbakker streeft naar een zo hoog mogelijke maar vooral constante kwaliteit. Het nauwgezet uitvoeren van alle bewerkingen tijdens het bereiden van het brood is belangrijk, maar het gebruik van de juiste hoeveelheid per ingrediënt, steekt daar met kop en schouders boven uit.

Waarom wegen?

Alleen door de ingrediënten te wegen ben je verzekerd dat je het recept zo nauwkeurig als mogelijk uitvoert en zal dit bijdragen tot het gewenste resultaat. Alle andere methoden zijn gokwerk en dan zal het uiteindelijke resultaat, je brood, een gokje worden.

Nauwkeurig en lekker makkelijk

Doe als een bakker, en weeg ieder ingrediënt. Het is snel en veel gemakkelijker dan een maatschepje of een gebruik van een maatbeker.

Een standaard digitale keukenweegschaal is geschikt voor het wegen van meel, bloem en het vocht. Die weegschalen hebben hebben meestal een resolutie van 1 gram.

kleine weegschaal voor nauwkeurig meten van kleine gewichten
kleine weegschaal van 7 x 12 cm, resolutie 0,01 gram

Voor het wegen van kleine gewichten zoals voor gist, zout en broodverbeteraar gebruik je een "kleine" weegschaal. Met "kleine weegschaal" bedoelen we een weegschaal die een resolutie heeft van 0,1 maar liefst 0,05 of 0,01 gram. Daarmee kan je dit soort kleine gewichten veel nauwkeuriger afwegen.

Waarom twee weegschalen gebruiken?

We gebruiken twee weegschalen om vooral nauwkeurig de ingrediënten te kunnen wegen. Lees meer over dit onderwerp en tips in het artikel over wegen en weegschalen.

Gebruik de tarra of tare knop!

Tijdens het wegen is de tarra (NL) of tare (UK) knop je grootste vriend. Daarmee zet je de weegschaal "op nul", ondanks dat al een kom of een kom met een ingrediënt op de weegschaal staat. Met de tare knop zeg je eigenlijk tegen de weegschaal: doe als of er niets op de weegschaal staat en weeg alleen hetgeen ik nog toevoeg.

Het afwegen van water en meel gaat dus als volgt:

  • Zet nog niets op de weegschaal en zet hem aan.
  • Plaats de deegkom op de weegschaal, of een andere schaal waarin je wilt afwegen.
  • Druk op de tare knop, het display staat nu op 0 gram.
  • Voeg het water toe, bijvoorbeeld 360 gram.
  • Druk op de tare knop, ondanks dat inmiddels 360 gram water in je kom zit staat de weegschaal nu op 0 gram.
  • Voeg het meel toe, als je bijvoorbeeld 600 gram moet toevoegen moet het display na het toevoegen van het meel 600 gram aangeven.
  • En klaar.

Thuisbakkers fout nummer één

Een veel gemaakte fout van een beginnende thuisbakker is dat niet alle ingrediënten gewogen worden. In de plaats daarvan "doet men er een beetje van dit in en een beetje van dat er in". Het gebruik van een maatbeker wordt ook nog veel toegepast, om maar te zwijgen van "een mespuntje", "een theelepel" of "dessertlepel" van een bepaald ingrediënt. Maar hoe groot is een theelepel bij jou? En tot hoever vul je die dan? Recepten die deze "maateenheden" nog gebruiken moet je als beginnende thuisbakker snel terzijde leggen.

Het gebruik van een maatbeker voor het afwegen van het vocht is nog acceptabel, op voorwaarde dat je juiste, niet te grote, maatbeker gebruikt wordt en je heel goed weet hoe je moet aflezen, maar voor meel of bloem is het gebruik van maatbekers uit den boze. Een maatbeker van 500 ml voor het meten van 360 gram water kan maar een maatkan van 1000 ml is zeker niet goed (die is te groot). Daarnaast moet je door je knieën en je ogen op de hoogte brengen van de vloeistof en het waterniveau in het midden van de vloeistof en niet aan de zijkant bekijken en vergelijken met de maatstrepen. Water aan de wanden van de maatbeker staat een paar millimeter hoger dan het midden en vertekent het "beeld".

Bij een gelijkblijvend gewicht kan het volume van bloem variëren. Zeef bloem maar eens in een maatbeker en lees dan af hoeveel er in zit. Stamp daarna de maatbeker flink op de aanrecht en kijk nog eens naar de hoeveelheid in de maatbeker en je ziet dat het een stuk minder is dan daarvoor.

Kijk eens hoeveel tijd kost het om de ingrediënten "af te wegen" met een maatkan en maatschepjes. Gebruik nu eens een weegschaal, je zal merken dat het veel sneller gaat, en ook nog nauwkeuriger. Het leermoment: wegen gaat niet alleen veel sneller maar ook makkelijker en veel nauwkeuriger. Een bakker is daar allang achter gekomen, en weegt alle ingrediënten.

ml naar gram omrekenen

In veel recepten wordt de hoeveelheid vocht uitgedrukt in ml, milliliter, een duizendste liter. Eén liter water (of melk) weegt 1000 gram. Dus 1 ml = 1 gram. Staat in een recept bijvoorbeeld 360 ml water, dan moet je dus 360 gram water afwegen.


publicatie: 20171021

aanpassing/controle: 20231005

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >bereiden >ingrediënten

laatste toevoegingen