Hoe maak je wieks?

pak aardappel zetmeel van honig

Wieks wordt door bakkers gebruikt om het brood na het bakken te bestrijken, hierdoor krijgt de korst van het brood een diepere kleur en een mooie glans. In dit artikel beschrijven we hoe je wieks zelf thuis kan maken.

Waarschuwing: wieks kan je maar een paar dagen bewaren daarna zie je "vlokken" in de wieks verschijnen dat zijn schimmels. In de koelkast bewaren vertraagt het proces.

Wieks zelf maken

Met wieks geef je het brood nét even een extra mooi uiterlijk. Op de foto onderaan dit artikel zie je het verschil tussen niet en wel behandeld brood. Voor wieks heb je maar drie ingrediënten nodig:

  • water: 100%
  • aardappel zetmeel: 1,5%
  • basterdsuiker: 2%

Van het zetmeel en de basterdsuiker heb je maar heel weinig nodig. Dat is op een normale keukenweegschaal niet goed te wegen. Hoe dat komt leggen we in dit artikel uit. We raden je aan om een precisie weegschaal te gebruiken.

Gebruik een klein steelpannetje en doe daar eerst de helft van het koude water in samen met het zetmeel en basterdsuiker. Door het water in het steelpannetje te walsen zal het zetmeel en suiker oplossen. Zet het steelpannetje op de kookplaat en verwarm het rustig. Je zal op een gegeven moment zien dat de vloeistof stroperig wordt. Dat is goed, dat is het moment dat de zetmeel gaat verstijfselen.

Ga door met verwarmen tot het kookt. Laat het papje tien tot dertig seconden koken en zet dan de kookplaat uit. Voeg nu de andere helft van het water toe en zorg dat het water goed mengt met het papje.

Laat het goed afkoelen, daarna is het klaar voor gebruik. Wij bewaren wieks in een oude jampot met deksel. Voor gebruik moet je de jampot ontsmetten. De jampot kan je ontsmetten door de pot en de deksel eerst goed schoon te maken en daarna een klein laagje water in de pot te doen en de deksel er op te draaien maar hij moet niet strak dichtgedraaid zijn.

Zet de pot met deksel in de magnetron en laat de magnetron het water verwarmen tot het een tijdje kookt. Laat de pot een paar minuten zo staan en daarna kan je de jampot uit de magnetron halen en het water weggieten. Je kan direct het gemaakte wieks in de pot doen en de deksel sluiten.

brood met en zonder wieks
witbrood onbehandeld (links) en met wieks bestreken (rechts)

Wieks aanbrengen op pas gebakken brood

Wieks is helaas te stroperig om te vernevelen met een plantenspuit. Gebruik daarom een platte kwast van ongeveer drie centimeter breed.

Zodra het brood gestort is breng je met de kwast het wieks aan op de korst. Breng het wieks meteen na het storten aan, als je te lang wacht koelt het brood te ver af en is het effect minder.

Als je wil mag je het brood, zonder vorm en met de wieks aangebracht op de korst, nog even een paar minuten in de oven zetten die aan het afkoelen is. Sluit wel de deur.

Voorbeeld met gewichten

In het recept hierboven zijn we uitgegaan van procentuele waarden zoals dat gebruikelijk is bij bakkers omdat die altijd met de bakkersformule werken. Dan kan je het recept altijd gebruiken in de hoeveelheid die jij graag wilt.

Niet iedereen is handig met cijfertjes en daarom een voorbeeld met gewichten:

  • water: 100 gram (100%)
  • aardappel zetmeel: 1,5 gram (1,5%)
  • basterdsuiker: 2 gram (2%)

Met bovenstaande gewichten heb je een redelijke hoeveelheid wieks waar je voorlopig even je broden mee kan insmeren.

Geen precisie weegschaal?

Heb je geen precisie weegschaal dan zijn de hoeveelheden zetmeel en suiker niet af te wegen op een normale keukenweegschaal. Een grove indicatie: gebruik een halve theelepel zetmeel en een theelepel basterdsuiker.

Witte of bruine basterdsuiker ?

Moet je witte of bruine basterd suiker in dit recept gebruiken? Je mag het helemaal zelf bepalen. Wij gebruiken bruine basterdsuiker, die geeft nog een extra karakter. De kleur van de wieks wordt wel iets donkerder, maar dat vinden we juist mooi.


publicatie: 20170805

aanpassing/controle: 20231005

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >bereiden >bakken >bevochtigen

laatste toevoegingen